Time to work!!

Hahaha! Buat pertama kali aku hidup di muka bumi ni, officially, aku dh keje.. Keje jadi cikgu lak tu. Ganas siot pekerjaan aku. Actually, aku br jer dpt keje nie dan lapor diri kat sek men keb badak pada 5 Mei 2011. Nie mmg tarikh keramat owkey utk aku. huhu.

Sebenarnya aku mmg tak sangka dapat keje secepat ni. Korang boleh bayangkan, aku dapat surat 4 Mei dan keesokannya dh kena lapor diri. Tak ke tercungap2 tu. Dah laa baju, seluar dan kasut entah ada ke tidak. Hari tu jgaklaa aku pegi beli sumer. Huh! Penat tu mmg x leh ckp arr.

Yang paling aku takut keje ni sbb aku kena ajar budak SEKOLAH MENENGAH kowt!! Bukan main2 tau! Dah laa menengah atas lak tu. Lagi laa aku terkejut beruk. Kalu PMR yakin laa jgak aku nk ajar. Haha. Aih! terpaksalaa aku bukak semula kitab2 lama aku dulu. Aku kena study mcm budak sek menengah, which is SPM. Yang tu ok lagi, aku expect aku akn ajar subjek sastera, ye laa aku kan budak sastera dan skang study degree in economics lagi, klau setakat ekonomi asas dan geografi ok laa gak, tapi aku kena ajar sbjek math. Horrorr kowt. Dah laa SPM aku cukup2 makan jer sbjek math nie. Aduhai~~ study study! Tapi subjek nie x laa susah sgt kan kawan2?
Nie jadual kelas dan subjek yg perlu aku ajar:

Bangga giler arr ada nama sendiri kat jadual waktu guru nie. Tak tercapai akal ku (elyana gituh! haha)

Setakat nie aku kena ajar 4 kelas, ting.4 dua kelas, ting.5 satu kelas dan ting.1 satu kelas. Tambahan daripada math, aku kena ajar sains gak. Simple, ting.1 jer kot. hoho. Rasa best lak dpt gelaran cikgu. Macam citer upin & ipin plak rasanya. "Seelamat Paagi Cikgu!" kata Ihsan kepada cikgunya sambil diikuti oleh upin, ipin dan kawan2nya. Hua Hua! Seronok seronok!

Aku sebenarnya ganti cikgu bersalin, jadi aku akan ganti lebih krg dua bulan jer kot. So, khidmat aku akan habis bln 6 laa kot. Skang ni sumer pelajar tgh ada peperiksaan pertengahan tahun. Aku setakat ni masuk ke kelas utk jaga exam jer, tak sempat lagi nak mengajar. Ni mmg peluang utk aku revise semula subjek2 yg aku kena ajar. Huhu. Akhir sekali, rasa excited lak, pertama kali aku nak tanda kertas exam anak2 murid aku. Perlu ker aku tanda kertas dgn strict atau buat biasa2 jer eh? hoho. Kena beli pen merah banyak2 ni. Hui hui.


ps: esok hari ahad, ader perhimpunan jadi kena pakai tie
pss: esok gak nak amik buku teks
psss: nk gi library laa besok, nk pinjam buku rujukan. eh, boleh ker cikgu nak pinjam? huhu
pssss: kena wat KWSP gak besok. Uh, byk gak keje nie

bye bye!!!!

posted under | 1 Comments

Terbeliak mata!

Assalaamualaikum..

First entry aku bulan ni. hehe. Ok, hr ni aku nk cerita sikit laa pasal penemuan spesis2 (gittuw) baru apabila aku nak balik ke kelantan. Btw, dlm byk2 kawan aku, aku sorang jer yg balik paling lewat, ye laa, lagipun aku beli tiket balik sebelum aku tahu last final exam aku biler plus nk cari tiket yg paling murah. Hee hee~~

Perjalanan aku ke LCCT tu ok jer, walaupun aku terlewat bangun tdo (mmg cari nahas ok kalu korang lewat bangun tdo dan tak sempat nak catch up masa utk naik flight.. aku penah sekali, dan aku rasa horrible giler!!!). Berbalik pada citer tadi, aku sempat laa cover kehilangan masa aku dgn mandi sepantas kilat dan kemas barang-barang terakhir aku se'messy' mungkin..

Tanpa membuang masa, ini merupakan penemuan terbaru aku. Yang pertama ialah:


aku rasa bentuk dia cantik.. mcm bentuk love! lovely gitu~~ haha

Serius, masa aku naik rapid kl ni, terkejut jugak aku, berubah wajah kot. Mungkin korang cakap aku jakun, tp seriusly dah lama ok aku tak naik bas rapid nie. Last aku naik pun time awal sem. Jadi pendapat aku, nmpk mcm canggih, ok laa tu. Instead of guna cash, guna kad pun ok jugak. Tapi problem laa kot kpd sesiapa yg tak selalu naik bas rapid ni, cthnya aku. Jarang kot nak naik bas nie. Tapi aku tak nafikan, dulu aku mmg peminat setia bas rapid kl T231 ni, nk gi JJ, Wangsa Walk, KLCC dan sbgnya, tp sekarang tidak lagi. Aku lebih prefer naik kete< ngee ngee~~

Seterusnya, penemuan misteri aku adalah:



Benda nie timbul masa aku nk masuk ke balai berlepas. Kan time korang nak masuk tu, ader laa pak/mak guard kat situ check kiter punyer check in slip tu. Dan pengawasan dia agak ketat sikit laa berbanding dulu, mana taknyer, setiap penumpang hanya dibenarkan bawa satu beg jer dan tidak melebihi 7kg. Tapi aku bwk jer dua beg, dlm kes aku ni dibenarkan sbb beg aku ni x lebih 7kg pun, lagipun aku bwk satu beg laptop dan satu lagi aku pegang. Situasi ni mmg aku dah biasa. Tapi yang luar biasanyer, pak/mak guard nie tampal plak benda ni kat setiap beg. Motinyer aku x tau laa.. Tapi yang aku tau, tujuannya utk pastikan luggage kita x lebih 7kg. Masalhnyer skang, tak timbang pun beg tu, tulis pun tidak (eg:nama, flight no

Hoho.. Tu jer penemuan baru aku. Btw, aku duk kat umah skrang dan aku tak tahu nk buat aper selain daripada online, makan dan tdo. Sama ada nak amik short sem atau tidak, tu pun tak tau lagi, tapi aku dh add subjek dan kalau aku tak nak, aku drop jer laa nnt. Huhu..

Skang nie pun aku tgh tnggu tawaran keje.. Harap2 dapat laa..


ps: lembap btol internet nie! menci menci menci! haha
pss: yeay, aku dh dapat kawal pemakanan aku kat umah nie. Katakan tidak pada lemak! huhu
psss: knp panas sangat kat tempat aku nie. Klau tak berpeluh tak sah! emos laa... hehe

posted under | 6 Comments

Fuh!!! lama weyh aku x update blog nieh.. Tak apa, sempena aku cuti selama 5 BULAN, insyaAllah aku akan update benda nie.. Mmg lama aku tinggalkan blog aku ni. Last post aku awl sem lepas kot. Sejak drp tu, langsung aku x update. Mmg dasar pemalas tahap gaban arr..

Tp ni pun rasa malas gak, tp, akn ku kuatkan semangat. Yeay! yakin bulleh~~

Next entry aku akan bermula besok.. Tak sabar2 nk menguatkan jari jemari aku nie utk menaip..

bYe!!

posted under | 0 Comments

hi guys!!

Semalam result exam dah kuar.. Cuak juga dibuatnya. Ye laa, benda yg menentukan hidup kita kan.. keputusan yg rendah=sedih+menyesal+menangis, keputusan yg gempak=gembira+lega+terus sujud syukur. Ni laa yg akan berlaku, yang pasti kita dah buat yg terbaik dan tawakal sepenuhnya kepada Allah..

Semalam kita juga telah menyambut maal hijrah. Jadi sempena hari penghijrahan semoga kita berazam agar kehidupan kita semakin baik laa ye dan cgpa yg tinggi utk sem yg mendatang. Ooo yeah!

Berbalik kepada result td, alhamdulillah, dapat jugak apa yg ingin aku target. Beyond my expectations plak tu. Syukur sgt2 la… Thanks to my lecturers, friends n myself (penat tau study!). hehe. Kalau tiada diorang siapa laa aku kan. Mmmuah!! Tapi aku akn pastikan result aku ni tak memakan diri sendiri laa yer. Manalaa tau nnt kan aku alpa ker, bongkak ker dan mcm2 blh terjadi. Aku perlu usaha lebih sikit. Buang sikap pemalas+bertangguh+main2. Huhu..

Makin lama makin dekat ni nak masuk yuu yaa yee. Aku dah ready blom? Dah kot. Hah, yg pasal aku kehilangan dompet tu, semua aku dh settlekan dari ic, kad atm dan lesen memandu. Utk ic tu, lambat lagi kot aku nak dapat, org tu cakap sebulan lagi baru dapat mykad tu. Oish, lama bebenor! Terpaksa guna kad pengenalan sementara. Dah ler besar dan keras pulak tu. Alahai, cmner laa nak lipat dan letak dalam dompet nanti. Menyusahkan.. hehe..


p/s: tough gak subjek aku next sem.. pulun habis-habisan!!

posted under | 0 Comments

Dah 2-3 org gak kwn aku yg buat review pasal subjek .. Aku harap aku belum terlambat lagi kot nk wat review nie… ngee ngee (yg pasti sblm result kuar, tak gitu…) Hehe..
Nie based on rating tau.. Max: 5/5 dan aku susun subjek nie secara random..

Money & Banking (3.3/5)

Subjek nie actually subjek kegemaran aku tp aku dpt lecturer yg ‘best’ lak dah.. Kelas nie aku boleh kategorikan sbgai kelas yg boleh m’buatkan aku terlena kejap arr.. Sbb aper yg madam ckp tu sumer dh ada dlm buku, nothing more n less.. Kalu camtu, baik aku baca buku jer.. Tapi, aku rasa gumbire coz Mdm Zaiti Akma (x tau dh kawen or belum, rasenyer mcm x lagi), soklan mid-term examnya agak senang arr bagi aku kalu nk di compare ngan lecturer satu lagi.. Lagi satu yg aku suka, NO PRESENTATION!! Ngee ngeee.. Nie pun x buat sbb x sempat.. Final exam baru nie, x laa senang atau susah sgt, tp, sedang2 arr.. Paling tinggi yg aku blh target pun A- jer kowt..

Financial Management II (2/5)

Aku rasa subjek nie kot yg aku kasi rating yg paling rendah.. Sebenarnya bkn subjek nie yg aku x suka (antara sbjek yg aku skor kowt!), aper yg problemnya, lecturer sbjek nie arr yg spoilkan aku.. Bayangkan kitaorg ada 6 quizzes kowt.. Almost every 2 weeks! Dah ler dia ajar agak x best, kejap lak tu, x paham aku dibuatnya.. Tu pun selamat laa aku amik kelas SLUE.. Dpt gak arr aku catch-up.. Carry mark aku, Alhamdulillah agak tnggi gak arr.. Utk sbjk nie, aku x menaruh harapan tinggi sgt.. Kalau dpt bagus, syukur!!

Intermediate Macroeconomics II (3.8/5)


Aku suka sangat lecturer nie!!!!!!! Dia ajar sempoi giler.. Dah laa final exam baru nie, kuar 3 chptr jer(tu pun tgk nasib gak arr dpt bagus ke x.. hehe), so kitaorg x der laa stress sgt nk exam.. Lecturer aku pun x kasi assignment dan wat presentation.. agak tenang arr jiwa aku masuk kelas nie.. Mid-term dia pun, alahai, membuatkan hati aku gembira jer.. haha.. Tapi knp aku x kasi rating tinggi sgt coz aku x suka sgt sbjek nie.. teori byk sgt!! Hihi (alasan semata-mata)

Usul Fiqh I (4.5/5)

Antara lecturer yg paling BEST (Br Omar Oseni) yg pernah aku jumpa setakat nie.. Dia mmg terbaik, sgt concern ngan student.. Penerangan dia, Masyaallah, sgt laa baik.. Aku teringin ok nk jadi mcm dia.. Penuh dengan etika (lagi pun dia peguam gak).. Tapi dia tanda kertas exam agak straight gak arrr, no free marks.. Kalu dh salah, salah ar, kalu x tepat, separuh markah je laa yg dpt.. Dia slalu hantar notes atau apa2 pengumuman melalui e-mel, so kitaorg kna slalu arr check mel, klau x, takde arr notes tok kelas seterusnya.. Soklan time final pun, lebih kurang sama ngan midterm exam, so x laa terkapai2 sgt dan selamat arr dia kasi hint.. hui hui..

Fiqh for Economist II (4/5)

Subjek yg ingin aku skor, tp, aper laa daya, x kesampaian lak aku rasa.. ye laa, markah tok esemen aku teruk gler kowt.. x penah aku dpt markah serendah tu.. Wlaupun final exam agak senang, tp, utk dpt A tu, mcm miracle jer kalu aku dpt, terus sujud syukur k! Lecturer aku nie (Dr Gapur Oziev) nie pun agak best gak dia ngajar.. Mmg akan faham 100% laa kalu kita dpt tumpu dlm kelas, penjelasan dia mmg bagus, mapan, dan padat.. huhu.. Aku suka stail dia ngajar, coz, sblm kelas, dia suruh kitarg tutup buku dan dia akan appoint sorang dan dia akan soal student yg kena tu.. Aku penah gak skali kena, fuh, lega rasanya lepas dpt jawab( even though jwpn x complete sgt!..).. Utk fiqh III, mayb ak akn amik ngan dia lagi kowt..

Intermediate Microeconomics I (4.2/5)


Aku penah amik ngan Mdm Jarita Duasa nie time principles of macro dulu.. sem nie aku try lagi ngan dia.. Bagi aku, not bad gak laa dia ajar.. Nak kata aku faham sgt tu, x laa, tp dapat arr general idea aper yg dia nk sampaikan tu.. Soklan tok 1st dan 2nd midterm dia, agak killer arr bagi aku.. kedua-dua midterm tu aku dapat markah yg agak teruk.. aduishhh!! Tp, selamat laa carry mark kitaorg ditolong oleh markah assignment.. Kalu x, x tau laa aper nk jadi.. Antara subjek int. micro @ int. micro, aku lebih suka intermediate micro, walaupun subjek nie agk susah arr bg aku.. sbb bnyak sgt pengiraan dia.. Skali ko tersilap, ko rasa mcm org bodoh sgt kat dunia coz, kira2 dia simple jer, tp, small mistakes yg ko buat tu yg ko rasa geram sgt.. Aku suka gak sbjk nie sbb ada kelas tutorial.. Kakak tu comel dan baik sgat!!! Mmg agak rugi arr sesaper x pegi tutorial tu.. bg aku, almost 30% arr kefahaman aku meningkat melalui tutorial nie.. Tutorial amat penting!! Huhu..

nota berkaki ayam:
Aku harap aku dpt kekalkan result aku nie.. Aku berdoa sgt pointer aku maintain, x naik sgt pun x per.. huhu.. Utk pengetahuan, nie 1st time aku amik sbyk 18.5 crdt hours.. Suatu penyiksaan yg mengajar erti kesabaran dan ketabahan~~

posted under | 8 Comments

14/11/10 Durasi 7.00-7.30pm



Erm, detik nie merupakan antara detik yg mencemaskan aku sepanjang ak bergelar manusia kat muka bumi nie.. Ape xnya, ak punya dompet hilang kot!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mmg ak gelabah giler ok.. Time tu ak br jer abes e8am petang iaitu fin mgt II dan tu adalah paper last ak.. Sah2 laa aku gembira sakan kan, e8am dh abes, so malam tu boleh ak enjoy besok coz ak balik..

Kejadian nie berlaku antara pkul 7.00 hngga 7.30ptg.. Aku n kawan aku biasa laa nk dinner, dan mcm biasa gak kitaorg slalu bngkus, mkn kat bilik kwn aku kat mahallah siddiq (nie merupakan amalan biasa bg aku n kawan2 aku, kitaorg mmg suka makan kat bilik, tapi x bermakna kitaorg x mkn kat luar, cuma seminggu, 4-5 kali je kot.. ngee ngee~~). Kitaorng berdua jer time nie coz kawan2 ak yg lain sumer dh blah, ye laa dah abes e8am awl, buat aper abeskan duit beli makanan kan, kat umah dh tersedia terhidang depan mata lagi.. huhu.. owkey, sambung citer aku.. Last skali kat cafĂ© tu, aku beliler air.. Dan waktu nie gak laa, aku last pegang aku punyer dompet. Masa kitaorg nak balik bilik tu, mmg nk dijadikan cerita kowt, hujan agak lebat arrr.. Tak sangka lak aku, so, ape lagi, aku n kwn aku tu berlari2 anak laa.. Tup tup, dompet aku tercicir kat situ.. Ak x perasan lagi, dan kitaorg terus sampi ke bilik.. Dah puas makan dan borak2 tu, tibalaa masa aku tok balik bilik.. Nak packing barang tok balik esok. Time ak nak balik tu, uuaaarrrrrrrrrrrrrrrrrrgghhhh! Dompet aku hilang! Ak amat gabra n pucat kowt.. Kalu korang nak tau, dah laa aku balik esok pagi.. Naik flight lak tu.. Sah2 laa aku kena ada ic.. No ic no home.. Penat gak kitorg cari.. aku rasa dh 5-6 kali kot kitaorg pusing2 kat tempat yg dipercayai hilang tu.. Nak nanges aku rasa.. Aku mmg penat, ye laaa, penat mencari & dah laa penat e8am ak x abes lagi, aku tido 3 jam jer sblom exam last aku tu…

Aku bincang arr ngan kwn2 aku aper yg perlu aku buat.. Pikir2 punya piker, ak x kan bgtau parent aku dan aku wat laporan polis.. Tu pun last minute punyer decision, selamat kawan kpd kawan aku ader kete, dan diorg tolong aku.. bersemangat giler kot diorng, eventhough diorg ader e8ma besok petangnya, diorg sanggup tolong aku.. Mmg aku terhutang budi giler arr ngan diorg!!!! Aku lak yg rasa macam bersalah.. Tapi, tu laa fungsinya kawan, diorg tetap ada walaupun kita dalam kegembiraan atau kesusahan.. Siap kawan aku tu kasi dia punyer ATM kad kowt kat ak (time tu dia x der cash, so, dia ckp kalu nk duit, amik kat kad ATM dia dan suruh aku keluarkan duit berapa jer aku nak.. siap kasi no pin dia lagi kat ak.. mmg terharu giler ok)..Bertuah aku dapat kawan camtu.. Dah laa kwan dia tlg aku buat report polis, pastu kasi lak duit..

Esokannya, ak mintak tolong kawan aku yg satu lagi tok pegi balai polis skali lagi (time nie nk dapat cop n bayar 2 hinggit).. Time tu gak,ak teringat kawan aku penah pinjam duit ngan aku, so, ak dapt ler duit aku balik.. So bagus gak ak kasi pinjam kat org lain, time2 emergency cmner nk dpt duit kan.. jadi tu salah satu caranya, kasi pinjam kat org lain (tapi hati mesti ikhlas).. hehe..

Tepat pkul 10pg, aku bertolak laa ke LCCT dengn berbekalkan duit rm90 dan sekeping repot polis.. Tgh aku tnggu bas rapid 231 tu, ader sorng foreigner tu ckp, x nak kongsi ker tok naik teksi ke sana coz, bas mcm x der jer.. klau ader pun, dh tentu dh lmbat gler.. aku pun kesuntukan masa gak coz, ak kena smpi ke kl sentral tepat pkul 11pg.. pikir2 punya pikir, aku on laa.. time tu, 4 org kot yg naik teksi tu, sorng kulit putih, sorang Bangladesh dan 2 org melayu termasuk aku, sumer nyer ak x kenal.. Sesampinya kat sana, dia x suruh bayar lak.. erm, luck aku kot hari tu.. Btw, mmg aku smpi kat kl sentral sblm pkul 11pg.. Then, aku turun dr kl sentral tok naik bas ke LCCT.. Tepat pkul 11, bas tu bertolak… Lastly, selamat gak laa aku sampi ke Kelantan dengan selamatnya.. Tu laaa, citer aku setakat nie.. wee wee.. So, mmg cuti nie aku sibok arr to uruskan benda2 kehilangan aku tuh! Kad pengenalan, lesen memandu, kad matrik, kad ATM dan banyak lagi ler… Huh, ok laa, panjng lak entry kali nie.. Aku harap sgt dompet ak dijumpai oleh org yg baik2 Laaa laaa laa laa..

p/s: Selamat Hari Raya Korban!!! dompet aku dh terkorban, korang biler lagi?? oink oink!!

posted under | 0 Comments
Older Posts

gotcha!!

Followers

Meh ler..

Meh ler..

Lihatlah dunia! ngee ngee..

Lihatlah dunia! ngee ngee..
Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "


Recent Comments