Aper itu HD...

High Definition

Aku start dgr pasal benda nie tahun lepas.. Time tu aku x excited sgt pun.. biaser2 jer.. ye laa, time tu maner la nk establish lagi benda nie.. Tapi lama kelamaan, makin menjadi2 lak iklan dia.. Kebiasaanyer iklan tv laa, mcm2 lak tu, ader panasonic, samsung, sony dan byk lagi laa.. siap astro pun menggatai gak mempromosikan astro beyond tuh!! Lagi pun kat blog kawan aku pun ader cakap pasal kelebihan HD nie gak.. Pastu pikir punyer pikir, aper tu HD??:

High-definition television refers to video having resolution substantially higher than traditional television systems (standard-definition TV, or SDTY, or SD). HD has one or two million pixels per frame, roughly five times that of SD.

Haha.. copy from wiki jer nie.. Wow, meletop gak.. Pastu, nk dijadikan citer, time aku n family aku makan, tetiba jer ayh aku cakap yg dia dh langgan astro beyond tuh.. terkejut berok ak.. x sangka lak ayh aku nk langgan.. aku terkezut coz, tv kat umah aku time tu tv biasa jer.. Kalu nk pakai astro beyond, sah2 laa kena beli tv baru.. x ker membazir tu(dlm hati ada laa perasaan excited gak.. hehe).. x gitu.. ngee nger~

So aper lagi, smnggu lepas tu, pergi laa cari tv yg ader HD tu.. at last, jmpa gak arrr.. Dan ader satu info tambahn pasal tv HD nie.. Kalu korang nk tau, tv nie ader dua jenis tau: Full HD ngan HD.. actually aku x tau gak sebenarnya aper perbezaan 2 jenis tv nie.. Korang googled sendiri laa yer.. tapi org yg jual tv tu ckp, tok astro better bli Full HD (ah, mcm nk kikis duit laa tu..).. Sah2 laa Full HD lagi mahal.. kui kui..

Tup2, dh pasang laa astro beyond tu skali.. KOmen aku?

+ve feedback:
FUH!!!! Jelas giler vavi laaaa.... perbezaan tu ketara sgt! mmg x nyesal ar klau berabis duit tok benda alah nie.. huhu.. satu persatu aku dpt tgk wrinkles, bintik2 n peluh kat muka sorang2.. Aku rasa best sgt, stakat yg aku tgk tv tu, aku asyik perhatikan kejelasan sesuatu bnda tu jer... luar biasa sgt.. jln citer pun aku lupakan jer.. mcm aku tgk live lak.. btoll, aku x tipu.. ngee ngee..

-ve feedback:
aku kecewa sikit coz ak dpt tgk ke'power'an HD tu kalu sesuatu citer tu dibuat dlm HD gak.. stkat nie, aku just dpt 4 channel jer yg provide fully HD.. bg aku x puas arr.. yelaa, mana laa cukup setakat bbrp channel jer tok aku menikmati kejituan tv tu (yg nie mmg fully HD channel cth: fox, axn, nat geo, history, sports dan lain2.. tapi cthnyer mcm ria, oasis, star world dan sbgnya, dia x provide ngan HD, tapi ader gak arr sesetgh rncgan yg provide HD, mcm konsert akhir AF tu).. So, agk krg laa sumbangan TV yg mahal2 tu kat korang.. tapi ak percaya yg akn dtg, mesti byk lagi channel yg akn disertakn dgn HD nie.. harap2 laa ye.. Yeaahh!!

Tu je laa kowt serba sedikit yg dpt aku terangkan pasal HD nie..

~AdiOs~

posted under | 0 Comments

Hari Ahad..

mornin!!!

Sebenarnya aku nk merekodkan peristiwa yg berlaku pd hr ahd lepas yakni 19/6... huhu.. Nie macam satu rekod gak arr coz aku, sepupu dan pak cik n makcik aku, buat pertama kali main bowling sama2 (nie x b'mkna first time main bowling.. ader beza tuh)..

Kitaorg main kat Billion.. nie jgak pertama kali ak jejakkan kakiku kat sini... impression aku kat pusat bowling kat kelantan: not bad laaaa..... tapi, x laa se'advance kat KL tu.. tapi ok laaa nk main kat situ.. ngee ngee.. lebih2 lagi dibelanja org kan (x kan nk tolak kot).. hahaha... btw, nk kasi kredit kat ayh chik sbb belanja kitaorg!! ahaks.. lain kali blh laa ajak lagi yer...

cek cik n ayh chik (erm, thinkin' should i write 'cik' or 'chik'.. whatever..)

Kitaorg main 6 org jer.. x laa ramai sgt.. nk kata meriah tu x laa sgt tp it is good effort gak laaa.. jarang kot nk ada masa cam ginih tok kumpul sama2.. kui kui.. dan x sangka lak aku ayh chik power main bowling.. asyik spare n strike jer.. alaa, kalu dh biasa main blh arrr (jealous timbul di di situ).. hua hua!! adik dia pun sama gak.. x per2, nnt aku practice btol2, baru tergamam korang.. hihi..

me, adik(afif), pak cik (cu) n sepupu (amin)

Main punyer main, habis laa game tu.. kitaorg main 2 game.. puas gak laa sentuh bola berlubang tiga tuh!! Rezult perlawanan nie.. aku kalah game kedua.. haha (dpt tmpat last lak tu).. emo's sebentar.. kah kah!! Lepas jer habis, kitaorg makan sate kat pengkalan chepa.. yg penting aku x kuarkan satu sen pun duit poket ak.. time nie, cu plak yg belanja.. ~Hoooreey~(buruk perangai)..


pegang bola jer lebih.. aduih!

Kesimpulan yg dapt disimpul2 ngan reben:
-main bowling ngan memilih bola yg btol n tepat (sbb bnda nie laa ak spoil.. haha)
-kalu ader org nk belanja, jangan tolak, rembat jer tros!! bler lagi nk dpt peluang.. free kot..
-family is everything... huhu..
-..................... >korang tmbh sendiri.. oink oink!!

WassalaM.....

p/s: haha.. tahniah kat hakim(sepupu) coz dpt uitm machang.. hrp2 ko b'gmbra laa ye kat sana n harap x der keluh resah dari ko.. uhu uhu~

posted under | 0 Comments

~Majlis Kahwin~

Lame gler aku tunggu tok update blog aku nih!! dari sehari ke sehari, tgk2, habuk pun x der...
Actually aku nk preview balik aktiviti aku sepanjang mggu lepas.. ~ngee ngee~

jambu x?? haha (nk muntah!!)

Last week aku n family pegi majlis kawen sepupu ak.. Kalu korang nk tau, nie laa first time ever aku gi majlis kahwen yg formal habis arr.. Sblom nie just kenduri kat kampung2 jer, x dernyer aku pergi kat majlis yg skala besar camni.. ape2 pun, aku sukerr!! hehe..

majlis nie agak best gak coz dpt menghimpunkan sumer ahli keluarga.. ye laa, sepupu2 sumernyer duk jauh2, sumernye berkumpul kat sini.. mcm once in a life time lak aku rase.. tp, macm boring pun ader gak, actually ak x rapat sgt ngan sepupu2 sebelah ayh aku nie.. sumer mcm buat hal masing2, termasuk laa aku (terok btol!!)... sometimes aku rase kitaorg mcm org asing lak [mcm x der pertalian darah.. :-(].. yg peliknyer, time kitaorg kecik2 dulu, kitaorg rapat gak.. siap main kejar2 lagi.. myb tu dulu kot.. enth laa..

Kat sini aku nk senaraikan antara punca2 nape hubungan kitaorg sbg sepupu x kamcing... hui hui..
a) nature kitaorg yg mostly pendiam n x byk ckp.. sepatah yg dicakap, sepatah gak laa dijawabnyer.. ak rasa nie penyebab paling utama.. it's like mcm kena ader org yg start dulu a.k.a peramah, br laa blh nk ckp..

b) negeri masing2.. 4 ur info, sepupu aku sumernyer berpecah.. yakni, x der yg sama negeri.. ktaorg dpecahkan pada 3 negeri: dr kelantan, johor dan kuala lumpur.. ttp, umur kitaorg x laa jauh beza pun yg dpt mghalang proses komunikasi kitorg.. umur lebey krg sebaya jer.. masuk U pun sama2.. tapi, still x der link.. ish ish...

kelantan vs johor (tp, nmpk mcm mesra alam jer.. :-)

c) yg nie sbnrnyer sub kpd isi di atas.. sajer jer nk elaborate panjang.. hehe.. bler negeri dh berbeza2, so, kotaorg x der masa yg byk tok bersama2.. ye laa, jmpa pun time raya jer kowt.. tu pun salam2 cmtu jer.. x der lak plak kitaorg borak2 panjang mcm tanya dpt bape duit raye, bape helai bju baru, cmner tmpt study and so on..

So, nie laa kot sebab2 nyer.. tp, dengan adernyer majlis yg sebegini rupa, at least dpt laa kenal2 sikit even x byk... N kalu nk tau, time nie laa kitaorg dpt tau facebook masing2.. ahaks!! mcm pelik lak, gelaran jer sepupu tp, yg ado!! haha..

makan time!!! air bandung tu sedap.. ngee ngee..

The end of that day, nak djadikan cerita, aku dpt laa gak bergambar ngan Mahadzir Lokman..
hui hui..... x sangka lak aku.. yg penting, dia sporting abes arrrr!!! suka sgt!! haha..

~wink wink~ with my mum n youngest sister..

Kesimpulannyer, InsyaAllah aku akn perbaiki relationship ak ngn sepupu2 ak dari semasa ke semasa.. Cheewah!!..



p/s:-
-bler lak aku nk kawen.. haha.. tnggu abes blaja dulu, dptkan keje dan duit.. huhu..
-buat sepupuku, Amirah, yg br jer register kat politeknik hari nie, wish u gud luck and blaja btol2..

posted under | 0 Comments
Newer Posts Older Posts Home

gotcha!!

Followers

Meh ler..

Meh ler..

Lihatlah dunia! ngee ngee..

Lihatlah dunia! ngee ngee..
Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "


Recent Comments