Dah 2-3 org gak kwn aku yg buat review pasal subjek .. Aku harap aku belum terlambat lagi kot nk wat review nie… ngee ngee (yg pasti sblm result kuar, tak gitu…) Hehe..
Nie based on rating tau.. Max: 5/5 dan aku susun subjek nie secara random..

Money & Banking (3.3/5)

Subjek nie actually subjek kegemaran aku tp aku dpt lecturer yg ‘best’ lak dah.. Kelas nie aku boleh kategorikan sbgai kelas yg boleh m’buatkan aku terlena kejap arr.. Sbb aper yg madam ckp tu sumer dh ada dlm buku, nothing more n less.. Kalu camtu, baik aku baca buku jer.. Tapi, aku rasa gumbire coz Mdm Zaiti Akma (x tau dh kawen or belum, rasenyer mcm x lagi), soklan mid-term examnya agak senang arr bagi aku kalu nk di compare ngan lecturer satu lagi.. Lagi satu yg aku suka, NO PRESENTATION!! Ngee ngeee.. Nie pun x buat sbb x sempat.. Final exam baru nie, x laa senang atau susah sgt, tp, sedang2 arr.. Paling tinggi yg aku blh target pun A- jer kowt..

Financial Management II (2/5)

Aku rasa subjek nie kot yg aku kasi rating yg paling rendah.. Sebenarnya bkn subjek nie yg aku x suka (antara sbjek yg aku skor kowt!), aper yg problemnya, lecturer sbjek nie arr yg spoilkan aku.. Bayangkan kitaorg ada 6 quizzes kowt.. Almost every 2 weeks! Dah ler dia ajar agak x best, kejap lak tu, x paham aku dibuatnya.. Tu pun selamat laa aku amik kelas SLUE.. Dpt gak arr aku catch-up.. Carry mark aku, Alhamdulillah agak tnggi gak arr.. Utk sbjk nie, aku x menaruh harapan tinggi sgt.. Kalau dpt bagus, syukur!!

Intermediate Macroeconomics II (3.8/5)


Aku suka sangat lecturer nie!!!!!!! Dia ajar sempoi giler.. Dah laa final exam baru nie, kuar 3 chptr jer(tu pun tgk nasib gak arr dpt bagus ke x.. hehe), so kitaorg x der laa stress sgt nk exam.. Lecturer aku pun x kasi assignment dan wat presentation.. agak tenang arr jiwa aku masuk kelas nie.. Mid-term dia pun, alahai, membuatkan hati aku gembira jer.. haha.. Tapi knp aku x kasi rating tinggi sgt coz aku x suka sgt sbjek nie.. teori byk sgt!! Hihi (alasan semata-mata)

Usul Fiqh I (4.5/5)

Antara lecturer yg paling BEST (Br Omar Oseni) yg pernah aku jumpa setakat nie.. Dia mmg terbaik, sgt concern ngan student.. Penerangan dia, Masyaallah, sgt laa baik.. Aku teringin ok nk jadi mcm dia.. Penuh dengan etika (lagi pun dia peguam gak).. Tapi dia tanda kertas exam agak straight gak arrr, no free marks.. Kalu dh salah, salah ar, kalu x tepat, separuh markah je laa yg dpt.. Dia slalu hantar notes atau apa2 pengumuman melalui e-mel, so kitaorg kna slalu arr check mel, klau x, takde arr notes tok kelas seterusnya.. Soklan time final pun, lebih kurang sama ngan midterm exam, so x laa terkapai2 sgt dan selamat arr dia kasi hint.. hui hui..

Fiqh for Economist II (4/5)

Subjek yg ingin aku skor, tp, aper laa daya, x kesampaian lak aku rasa.. ye laa, markah tok esemen aku teruk gler kowt.. x penah aku dpt markah serendah tu.. Wlaupun final exam agak senang, tp, utk dpt A tu, mcm miracle jer kalu aku dpt, terus sujud syukur k! Lecturer aku nie (Dr Gapur Oziev) nie pun agak best gak dia ngajar.. Mmg akan faham 100% laa kalu kita dpt tumpu dlm kelas, penjelasan dia mmg bagus, mapan, dan padat.. huhu.. Aku suka stail dia ngajar, coz, sblm kelas, dia suruh kitarg tutup buku dan dia akan appoint sorang dan dia akan soal student yg kena tu.. Aku penah gak skali kena, fuh, lega rasanya lepas dpt jawab( even though jwpn x complete sgt!..).. Utk fiqh III, mayb ak akn amik ngan dia lagi kowt..

Intermediate Microeconomics I (4.2/5)


Aku penah amik ngan Mdm Jarita Duasa nie time principles of macro dulu.. sem nie aku try lagi ngan dia.. Bagi aku, not bad gak laa dia ajar.. Nak kata aku faham sgt tu, x laa, tp dapat arr general idea aper yg dia nk sampaikan tu.. Soklan tok 1st dan 2nd midterm dia, agak killer arr bagi aku.. kedua-dua midterm tu aku dapat markah yg agak teruk.. aduishhh!! Tp, selamat laa carry mark kitaorg ditolong oleh markah assignment.. Kalu x, x tau laa aper nk jadi.. Antara subjek int. micro @ int. micro, aku lebih suka intermediate micro, walaupun subjek nie agk susah arr bg aku.. sbb bnyak sgt pengiraan dia.. Skali ko tersilap, ko rasa mcm org bodoh sgt kat dunia coz, kira2 dia simple jer, tp, small mistakes yg ko buat tu yg ko rasa geram sgt.. Aku suka gak sbjk nie sbb ada kelas tutorial.. Kakak tu comel dan baik sgat!!! Mmg agak rugi arr sesaper x pegi tutorial tu.. bg aku, almost 30% arr kefahaman aku meningkat melalui tutorial nie.. Tutorial amat penting!! Huhu..

nota berkaki ayam:
Aku harap aku dpt kekalkan result aku nie.. Aku berdoa sgt pointer aku maintain, x naik sgt pun x per.. huhu.. Utk pengetahuan, nie 1st time aku amik sbyk 18.5 crdt hours.. Suatu penyiksaan yg mengajar erti kesabaran dan ketabahan~~

posted under |

8 org sayang aku..:

cik ungu said...

huhhu dun worry..miss zaiti akma tu sangat baik. die suke tolong student. n gapour ozief tu pun baek. Asalkan datang class n fokus time die ajar. die tolong student gak. Gudluck result !~

~aZiiM~ said...

thank you!!! Harap2 laaa... nervous nie.. wee wee~~~

AiBi said...

oit2..apa cite pasal kakak tutor yg comel plak nii..haha

Nik Nazarina said...

azim! inter macro II ko amik ng sape?

~aZiiM~ said...

aku amik ngan naziruddin.. lagi pun, dia jer kowt yg ajar sbjek nie.. x der org lain.. huhu

ko mesti amik ngan dia gak kan.. ngee ngee..

akak tutor micro @ cahaya petunjuk said...

ehem3!
akak ingat ihsan je yg post pasal subjek review..
ni lagi best~
nape best??
sebab akak tau page ni dari mdm!!!
haha. kantoi ngan mdm.
mdm jumpe time google kot =p

Anonymous said...

Salam..nak tanya,bachelor of econs susah tak? saya tak suka subject business math and accounting.tapi saya suka economics.saya takut kalau2 subject dlm BEcons ni banyak math and accounting. or sbnrnya tak?

PLSSS GIMME SOME IDEA. thanks!

~aZiiM~ said...

Ooo, no worries ok! dulu pun x penah amik add math or akaun, tp leh jer survive. Jgn risau, klau bljr pun, mmg akn start dr basic. Klau tahun pertama dan kedua ada kira2 la jgak tp x la advanced sgt (depending on subjects), tp tahun ke3 atau 4 dah x der dah, kna baca byk.

Tp, be ready yer kna bljr add math,accounting dan statistics masa 1st year tu yer. Gud luck!

Newer Post Older Post Home

gotcha!!

Followers

Meh ler..

Meh ler..

Lihatlah dunia! ngee ngee..

Lihatlah dunia! ngee ngee..
Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "


Recent Comments